Pane prezidente, omluvte se!

 

Václav Klaus se cítí uražen členy Evropského parlamentu, podle nichž ve svých výrocích o návrhu ústavy EU lže. Podle něj se tak dopustili urážky  prezidenta České republiky. I já, jako občan České republiky, jsem však přesvědčen, že Václav Klaus ve svých výrocích nejen lže ale dokonce hrubě uráží ty, kteří mají jiný názor než on. A věřím, že nežiji ani v monarchii, ani v policejním státě, abych takovýto názor, třeba k výrokům hlavy státu, nemohl nahlas vyslovit.

 

V mé poštovní schránce, aniž jsem si ji objednal nebo vyžádal, se objevila publikace „Řekněme své ano nebo ne evropské ústavě“ s předmluvou Václava Klause. Většina této předmluvy je věnována demagogickému podsouvání různých zjevně nepopulárních názorů či nálepek těm, kdo se na vzniku evropské ústavy  podílejí, nebo těm, kdo ji prosazují.  Tuto skupinu v textu Václav Klaus systematicky štítivě označuje pojmem „tito lidé“ a dozvídáme se zde např., že „Národní stát považují tito lidé za přežitek neblahé, víceméně barbarské evropské minulosti“... Počítám se mezi „tyto lidi“, příznivce Evropské ústavy, ale opravdu jsem nevěděl, že si toto myslím. A dále čteme: „Jejich chování je spíše způsobeno jejich pomýlenými názory, jejich chybnou interpretací minulosti, jejich nepochopením klíčových předpokladů svobody, demokracie a prosperity. Jsou obětí osudového klamu a pýchy člověka a jeho rozumu. Je to ale také způsobeno jejich velmi přízemními zájmy …“ Raději již necituji dál, jelikož se cítím být členem skupiny o níž prezident České republiky mluví, přemýšlím, zda vůbec po přečtení těchto slov mohu vyjít na ulici, či zda bych neměl raději absolvovat vhodné ideologické školení, např. v Centru pro ekonomiku a politiku vydávajícím tuto příručky, aby ze mne všechna tato stigmata byla smyta.

 

Ne, pan prezident, v těchto a jiných výrocích lže a uráží ty, o nichž mluví, a já ho jako svobodný občan České republiky důrazně žádám: pane prezidente, omluvte se!

 

Jiří Witzany