Že by skutečně nastal „Konec starých časů“?

 

 

 

Mladá fronta DNES | 29.11.2006 | rubrika: Pražské fórum | strana: 8 | autor: JIŘÍ WITZANY

Vuplynulém volebním období radnici vládla velká koalice ODS a ČSSD. Dělení moci mezi těmito dvěma nejsilnějšími parlamentními stranami bylo téměř dokonalé a omezení prostoru pro práci demokratické opozice, tedy Evropských demokratů a nezávislých, bylo mnohdy za hranicí únosnosti.
Ačkoliv by uvolněné předsednictví kontrolního výboru náleželo nejsilnější demokratické opoziční straně, bylo koalicí přiděleno KSČM.
Ačkoliv zákon garantoval teoreticky přístup ke všem informacím o činnosti rady, pro opoziční
zastupitele byl v praxi velmi omezený.
Ačkoliv by bylo logické, aby druhý nejsilnější politický klub zařazoval své návrhy na jednání zastupitelstva, byly prakticky všechny velkou koalicí zablokovány.
Ačkoliv by interpelace měly mít v pořadu jednání důstojné místo, byly koalicí přesunuty na časově neurčitelný konec jednání, kdy unavená veřejnost, představitelé úřadu i samotní
zastupitelé opouštějí sál.
Opoziční politici to obecně nemají jednoduché, ve svém volném čase studují stohy materiálů, proti nim stojí dobře placení
radní podporovaní mohutným úřadem a miliony na právní a jiné expertizy. Kvalitní a důslednou opozici však město hospodařící s mnohamiliardovým rozpočtem a s obrovským majetkem potřebuje! Podmínky pro její práci by mohla zlepšit úprava zákona o hl. m. Praze, ale i změna demokratické kultury.
Proto jsme do voleb šli s mottem „Konec starých časů“ a s výzvou zaslanou představitelům nejsilnějších stran ke změně stylu fungování zastupitelstva. Předběžně oznámené výsledky povolebních vyjednávání indikují, že by „Konec starých časů“ mohl nastat, a to zejména konec velké koalice. Vítězná ODS se rozhodla pro jednobarevnou radu s plnou odpovědností za každodenní chod města.
Zároveň se zdá, že podmínky pro fungování demokratických opozičních stran, tedy SNK ED, ČSSD a SZ, budou lepší než v minulosti.
Měly by obsadit některé uvolněné pozice předsedů klíčových výborů, SNK ED a SZ byla navíc nabídnuta možnost „hostování“ v jednobarevné radě. Toto „hostování“ není založeno na žádné koaliční smlouvě -ani jedna z menších stran tedy nemůže nést odpovědnost za celkovou práci rady, pouze za kvalitu vlastní práce, vlastních návrhů přednášených radě a zastupitelstvu.
Menší opoziční strany tak dostávají reálný přístup k informacím o jednání rady i možnost rozhodnutí rady argumentačně, ne však svým hlasováním, ovlivňovat.
Rizikem tohoto modelu může být snaha svalit odpovědnost za neúspěchy na menšinové partnery. Budeme proto fungování tohoto netradičního modelu důsledně monitorovat a v případě negativních zkušeností svůj postoj přehodnotíme.
V každém případě lze konstatovat, že nadcházející ustavující zastupitelstvo přináší „Konec starých časů“ tak, jak si to SNK ED přáli.
Zd
a nové časy s jednobarevnou radou ODS opozičně kontrolovanou SNK ED a SZ splní očekávání Pražanů, však ukážou následující roky.

Foto popis|

O autorovi|
JIŘÍ WITZANY, zastupitel hl. m. Prahy

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - Praha