Hulvátství jako cesta k politickému úspěchu?

 

Nový ministr zdravotnictví David Rath se již několik týdnů drží na titulních stránkách novin i jako aktér hlavních zpráv televizních zpravodajství. Padají silná slova a jedno korupční obvinění  za druhým. Leckomu by se mohlo zdát, že jde vlastně o zuřivý boj zkorumpovaných mafií. Je však veřejnost v této bitvě schopna skrz permanentně vytvářený mediální dým věcně ohodnotit skutečné skóre?

Na jedné straně Jiřina Musílková a někteří přední politici ODS, na druhé straně David Rath a jeho blízcí. I permanentní kritici ODS musí uznat, že vznesená obvinění na adresu Jiřiny Musílkové, pánů Cabrnocha, Béma, Julínka a Topolánka jsou zatím založena na velmi krkolomných konstrukcích a obecných faktech. Jejich nepodloženost nakonec může postiženým spíše pomoc, než-li uškodit. Na druhou stranu fakta vytažená proti Davidovi Rathovi, tedy korupční jednání jeho tajemnice Klimovičové a finanční toky do Rathova občanského sdružení, věcně dokládají vážný střet zájmu v době, kdy působil ve veřejné funkci prezidenta ČLK. Nezapomeňme, že nešlo o žádnou soukromou činnost, ČLK je ustavena ze zákona jako významná součást systému veřejného zdravotnictví a kategorizační komise rozhoduje o obrovských platbách vydávaných za léky z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Odvysílané záznamy a fakta jsou již dostatečným důkazem, že David Rath v těchto veřejných funkcích jednal nedůvěryhodně, selhal a v normální kultivované demokracii by měl být  diskvalifikován  pro další výkon funkce ministra nebo poslance. Jinými slovy, vrátíme-li se k našemu příměru, zatímco Rath střílí slepými náboji vydávajícími mnoho kouře a hluku, on sám již inkasoval několik ostrých.

A co na to Sociální demokracie? Její pražská organizace fascinovaná Paroubkovou honbou za mediální viditelností a úspěchem Rathovy rétoriky ho minulý víkend potvrdila na místo jedničky své kandidátky do poslanecké sněmovny. Drzost, hulvátství a demagogie se totiž opakovaně ukazují, zvlášť u politiků ČSSD, jako osvědčená cesta k politickému úspěchu. Je to ale opravdu ten politický styl, který chce veřejnost u politiků pěstovat, nebo se tentokrát nakonec přeci jen zvedne mediální dým, aby ČSSD spolu s voličskou veřejností zjistila že do čela klíčové pražské kandidátky implantovala nedůvěryhodného hulváta, který ohrožuje stabilitu celého zdravotního systému?

 

Jiří Witzany, Evropští demokraté, Praha

www.witzany.cz